cute followers

Monday, August 11, 2014

Resepi Ayam Masak Pedas


Bahan-bahan ( 4 orang atau lebih )
4-8 ketul ayam
sedikit serbuk kunyit
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
12 biji cili kering yang di rendam / rebus dlm air panas
1/2 inci halia
2 batang serai yang dititik
garam secukup rasa
gula secukup rasa (lbh krg 1 sudu besar)
1 sudu besar sos tiram
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit dan digoreng terlebih dahulu. Sebaiknya tidak terlalu garing.

Blend cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dan beberapa hirisan serai yang dititik(untuk bau & rasa).

Bahan yg di blend di tumis dalam sedikit minyak hingga agak garing sambil dikacau....masukkan gula dan sos tiram.

Kemudian masukkan ayam yg telah digoreng tadi.

Tambah garam / air jika perlu...dan mengikut kepekatan yang anda suka. Selamat menjamu selera.

NOTA: Kalau nak lebih pedas garnishlah dengan hirisan cili merah/cili api dan taburan bawang goreng serta hirisan daun bawang / daun sup.



ATAU RESEPI LAIN VERSI ORG KELATE MASAK :

Ayam Masak Pedas
Ayam
Cili kisar
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Sos tomato
Garam dan gula
Ajino moto
Kacang peas
Bawang besar hiris


Ayam diperap dengan garam, bawang merah, bawang putih, halia dan kunyit. Ayam dicelur sekejap sebelum digoreng.

Blend bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis bahan di blend hingga garing. Masukkan cili kisar dan kacau hingga betul betul garing. Masukkan sos tomato, gula, garam dan sedikit aji nomoto. Bila dah betul betul masak, masukkan kacang peas dan bawang besar hiris. Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...