cute followers

Tuesday, January 17, 2012

Resepi puding karamel !

Assalamualaikum w.b.t. hari ni saya nak tunjuk resepi puding karamel. Karamel adalah gula hangus di bawahnya tetapi bila disajikan ia diterbalikkan dan kelihatan di atas. 

  • Kalau dibakar di dalam ketukar gunakan sistem double boiler. Dengan cara ini, puding akan masak dengan wap daripada air panas dan ketuhar sekaligus.
  • Kalau dengan cara kukus, gunakan api sederhana perlahan dan perlu ditutup dengan kertas aluminium atau aluminium foil. Jangan ditutup ketat. Memadai dibentukkan seperti ‘bumbung’ untuk mengelakkan wap pengukus menitis ke atas puding dan merosakkannya.
Bagaimana hendak mendapatkan puding karamel (jenis kukus) yang bertekstur halus?  Caranya pukul telur dan gula sehingga gula larut.
Ada dua cara untuk membuat gula perang.
  • Pertama, jerang gula pasir hingga keperangan, ketepikan dari api kemudian tuangkan air. Kacau atas api perlahan hingga gula hangus tadi larut sepenuhnya.
  • Kedua dengan menjerang air dan gula pasir di atas api sederhana. Kacau sekali-sekala hingga gula larut. Kemudian biarkan hingga campuran air gula pekat dan berbuih halus. Warnanya akan berubah dari kuning pucat ke perang keemasan. Segera angkat dan tuangkan ke dalam acuan atau tin berlengser marjerin. Kemudian baru dituangkan campuran telur yang lain.
Jangan dibiar gula hangus terlalu lama di dalam periuk walaupun sudah diangkat dari api kerana ia akan terus hangus dengan kepanasan periuk hingga menyebabkan gula hangus tadi menjadi pahit.
Kenapa kadang kala bahagian gula hangus terpisah daripada pudingnya?
Kerana tidak terus menuangkan campuran telur ke atasnya. Kalau menunggu lama, lapisan gula hangus mungkin mengeras. Inilah sebabnya bila diterbalikkan puding yang sudah masak, lapisan gula hangus melekat di dalam acuan.
Untuk mengetahui samada puding anda masak, cucuk bahagian tengahnya dengan hujung pisau tajam. Jika ditarik keluar pisau, ia hendaklah kelihatan licin dan tidak melekat dengan adunan.

PUDING KARAMEL
6 biji telur
80 gm gula kaster
25 gm tepung kastard
15 gm tepung jagung
410 ml susu cair
410 ml air
1 camca teh vanila
80 gm gula pasir
100 ml air
Cara membuatnya
1. Pukul telur dengan gula kaster hingga gula larut.
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung, kacau sebati.
3. Tuangkan susu, air dan vanila; kacau rata-rata.
4. Jerang gula dan air hingga menjadi gula hangus.
5. Tuangkan ke dalam acuan berukuran 22 cm yang sudah dilengser dengan marjerin.
6. Tapiskan campuran telur ke atas gula hangus.
7. Kukus selama 35-40 minit atau hingga masak.
selamat mencuba !

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...