cute followers

Sunday, February 20, 2011

Kebaikan dan keburukan coklat

Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang.
Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari.
Coklat juga sesuai bagi golongan yang aktif dan bekerja kerana coklat susu (100g) menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari.
Selain daripada itu, coklat mempunyai bahan anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein dan asid oksalid yang berperanan sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi. 



Coklat adalah bebas daripada kolesteol kerana lemak koko mengandungi 328.2% asid oleik yang berperanan merendahkan paras kolesterol dalam darah.
Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol.Koko mengandungi theobromina yang memberi kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan membantu meningkatkan daya ingatan.


* Kajian oleh Holland's National Institute of Public Health and Environment mendapati coklat mengandungi 4 kali lebih antioxidants (catechins) berbanding teh hijau, yang mampu mencegah kanser dan sakit jantung. Antioxidants juga mencegah proses penuaan (aging) yang disebabkan oleh free radicals [Fakta: 100mg teh mengandungi 13.9 milligrams catechins; 100mg 'dark chocolate' mengandungi 53.5 milligrams of catechins].



* Coklat mengandungi endorphins, yang mampu mengatasi sakit kronik, di samping bertindak sebagai penenang fikiran.

* Mengandungi Oleic Acid dan Stearic Acid, yang terbukti mampu mencegah penyakit berkaitan jantung.

* Mengandungi phenolen yang mampu mengurangkan peluang untuk mendapat penyakit jantung.

* Mengandungi Seratonin, sejenis neurotransmitter dan bertindak sebagai penenang (anti-depressant) - pernah dengar "makanlah coklat jika kamu dalam keadaan marah"?

* Mengandungi phenylethylamine, peningkat mood.

* Mengandungi vitamin B1, B2, D dan E, juga mineral seperti potassium dan magnesium.

* Satu kajian menunjukkan coklat bukan penyebab UTAMA punca keroakan gigi. Ini kerana coklat mengandungi mentega koko yang sebenarnya menyaluti gigi si pemakannya (ketika makan coklat tersebut), dan bakteria tidak boleh hidup dalam kondisi yang sedemikian. Tambahan, koko itu sendiri merupakan agent antibakteria. Tapi ini tidak bermaksud anda tidak perlu gosok gigi (mak suruh) sebelum tidur yea.





Namun, coklat juga ada keburukannya..

* Mengandungi kalori dan kandungan gula yang tinggi, saturated fat (sama ada dari tenusu, atau dari mentega koko), caffein (namun pada dos yang sangat rendah).

* Segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan anda (terutama buat mereka yang sedang menaikkan berat badan).

* Mereka yang mempunyai migraine mungkin mengalami pening kepala jika mengambil coklat, terutama secara berlebihan.

* Coklat, terutamanya dark chocolate, merbahaya kepada binatang peliharaan, kerana mengandungi theobromine. Sekiranya kucing kesayangan anda tertelan seketul coklat, bawalah dia berjumpa dengan doktor haiwan dengan kadar segera.



19 comments:

jeera said...

huyooooh lebih banyak kebaikan dri keburukan la.
yeay yeay lepas nie nk beli byk2 choc buat stok :P

mykhalis said...

saya tak berapa minat dengan coklat.. yg saya tau kelebihannya ialah pasal suburkan sperma je..tak taula betul tak

AmariSS said...

saya memang suka sangat makan coklat... =)

Arneza said...

akak suka coklat..coklat sedap nyam3x..

beginner said...

orang kijal pun ramai suke mkn coklat...org kijal folow pink blog...

Muhammad Burn said...

lapar. nyum2...

dayana batrisya said...

:D

Cik Yana said...

erk~ terbaca entry ni masa tengah melantak cadbury. Nak sambung makan ke tak? Hehehe~ Nice sharing :)

AYAI said...

aduh, lapar la plak tgk coklat nih..haha

dayana batrisya said...

sama la.. ni pon ngh mam coklat gak.. hehe.. :)

dayana batrisya said...

ayai : yeke meh cni nak kasi cadbury nih.. hihi :)

sayangku azida said...

saya pun suka gak ... tapi tak makan banyak sekadar melepas geram je...he he

sha said...

singgah sini..

dayana batrisya said...

sungguh shedapppp.. yummy :)

syufaa said...

yess! boleh mkn coklat byk2..hehe.. :P

dayana batrisya said...

hehe :)

izuhi said...

huhu, baca entry ni teringat soalan SPM taon lepas, buat ringkasan tentang kebaikan coklat :)

♫ManB0yz™♪ said...

walawei kebaikan coklat ni lg bnyk dr keburukkannya? Hehe pasni lw tensi0n ke marah ke apa ke? Kena mam mam coklat kate ley buat tenangkan?

Anonymous said...

Sy nk share untk artikel sy...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...