cute followers

Sunday, February 13, 2011

Kelazatan Yong Tau Fu

Yong tau foo (juga dieja foo yong tao, yong tau fu, atau yong yong tau hu tahu) adalahmasakan sup China dengan asal-usul Hakka umumnya dijumpai di China, Singapura,Thailand dan Malaysia. Ada juga Teochew dan Hokkien variasi.
Di Malaysia, kawasan Ampang Kuala Lumpur sangat terkenal dengan hidangan ini. Halini di mana-mana di mahkamah makanan Singapura, juga. Pada dasarnya hidangan berasal dari tahun 1960-an di Restoran bernama "Chew Kuan" sebagai tahu diisidengan pasta daging ikan dan daging babi, sehingga pendapatan hidangan nama"Yong Tau Foo," yang bererti "boneka dadih buncis." Sejak itu semua berbagai macamsayuran dan bahkan goreng sama goreng telah diisi, dan nama Yong Tau Foo demikian telah digunakan secara bebas untuk berlaku untuk makanan disiapkan dengan cara ini.



Yong tau foo dasarnya sup pati jelas mengandungi pelbagai pilihan item makanantermasuk bola ikan, crab stick, bittergourds, sotong, salad, jari wanita, serta cabe, danberbagai bentuk produk segar, makanan laut dan daging yang umum di Chinamasakan. Beberapa item, seperti bittergourd dan cabe, biasanya diisi dengan pastaikan (surimi). Makanan yang kemudian diiris menjadi lebih gigitan-saiz, dimasaksebentar di pati mendidih dan kemudian disajikan baik dalam pati sebagai sup ataudengan pati dalam mangkuk berasingan. hidangan ini dimakan dengan penyepit dansudu sup dan boleh dimakan dengan sendirinya (dihidangkan dengan semangkuk nasiputih) atau dengan pilihan mie telur atau beras, atau lebah hoon (bihun beras). Variasilain dari hidangan ini adalah untuk melayani dengan kuah laksa atau sos kari. iringanatsiri adalah pedas, sambal cuka, sambal oelek mirip dengan Indonesia, dan sos coklat khas kacang manis atau sos hoisin untuk merendam.

Di Malaysia, Melayu Muslim telah dibawa ke yong tau foo di jalan besar. Ketika pengambilan daging babi dilarang untuk Muslim, halal yong tau foo umumnya soya didasarkan atau diisi kacang goreng nabati atau dikukus dadih dengan isian ikan pasta. Untuk mempersiapkan hidangan, ini, segulung tepung beras kukus (mirip dengan yang digunakan untuk bersenang-senang Cheong chi) dan sayur-sayuran yang disebutkangkung direbus untuk memanaskan dan melunakkan mereka. Item makanan yangdikeringkan dan dimakan dengan ditaburi biji bijan, sos cili dan sos hoisin berasaskan.Versi lain umumnya ditemui di negara bahagian Perak adalah jenis sup di manamakanan dihidangkan dalam kaldu dan dilengkapi dengan sos sambal dan sos hoisinberdasarkan pencelupan. Yong tau foo Halal biasanya dijual oleh penjual Melayu dipasar malam (pasar malam) dan di mahkamah makanan halal oleh vendor non-Muslim.

2 comments:

amier azrul alias said...

bestt tuhh..
hiks!

dayana batrisya said...

aah memang shedappp sgttttttt..
tadi baru makan..hehe..
yummy xD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...