Photobucket

cute followers

Monday, February 7, 2011

Khasiat buah strawberi.

Strawberry atau stroberi adalah tanaman umum dari genus Fragaria yang dibudidayakan di seluruh dunia. Namanya berasal dari bahasa Inggris kuno streawberige yang merupakan gabungan dari streaw atau “straw” dan berige atau “berry”. Alasan pemberian nama ini masih tidak jelas. Strawberry disukai banyak orang, terutama kerana aromanya yang khas, warna merah cerah yang kaya akan pigmen antosianin yang mengandung antioksidan tinggi dan juga senyawa-senyawa lain seperti serat, vitamin C, potasain dan asam ellagic, dan dikonsumsi dalam jumlah besar baik dimakan langsung atau dalam makanan olahan seperti manisan, jus buah, pie, es krim, milk shake, dan sebagainya.


Kandungan gizi buah strawberry segar dalam 160 gram mengandung : energi 50 kalori ; protein 1 gram; karbohidrat 11,65 gram; serat 3,81 gram; kalsium 23, 24 mg; magnesium 16,60 mg ; fosfor 31,54 mg ; potasium 44,82 mg ; selenium 1,16 mg ; vitamin C 94,12 mg ; folat 29,38 mg ; vitamin A 44,82 IU (Anonymous, 2005) 



Kandungan yang terdapat dalam strawberry berikut manfaatnya antara lain adalah sebagai berikut :


1. Asam folat : penting untuk mencegah cacat tabung saraf pada janin.

2. Vitamin B1, B2, C, dan provitamin A : membantu menghaluskan kulit, membuat kulit lebih cerah, dan mencegah pengreputan.

3. Vitamin C : pertumbuhan anak, menjaga gigi dan gusi anak-anak tetap sehat, membantu penyembuhan luka dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap infeksi, serta sebagai antioksidan yang membantu mengurangi risiko beberapa jenis kanser.

4. Asam ellagic : dapat membantu melumpuhkan kerja aktif kanser. 


Selain mempunyai warna yang cantik dan bentuk yang unik, buah strawberi amat sedap dinikmati ketika dipetik segar serta menjadi kegemaran ramai.

Buah strawberi mempunyai pelbagai khasiat . Antaranya ialah warna merah pada strawberi yang mengandungi kaya pigmen warna antosianin serta agen antioksidan yang tinggi.



Tujuh zat antioksidan yang ada pada strawberi lebih tinggi dibandingkan buah atau sayuran lain dan ia lebih efektif mencegah proses oksidasi pada tubuh.
Oksidan ialah proses hancurnya jaringan tubuh kerana radikal bebas. Oksidan juga bertanggungjawab pada proses penuaan.
Strawberi yang kaya vitamin C sangat bermanfaat bagi pertumbuhan kanak-kanak. Kandungan gulanya sedikit dan sesuai untuk diet bagi penghidap diabetes.
Strawberi yang dimakan teratur dapat menghaluskan kulit dan membuat warna kulit terlihat lebih cerah dan bersih. Khasiat yang terkenal lainnya adalah anti kedut.
Strawberi juga ada khasiat yang boleh memutihkan atau membersihkan permukaan gigi serta kuat melawan radang sendi.



Tiga hingga empat cangkir air hasil rebusan daun strawberi sehari, dapat melegakan cirit-birit.
Tetapi buah strawberi mudah tercemar dan strawberi yang sudah mulai busuk dapat menular dengan sangat cepat ke strawberi lain yang disimpan bersama.

1 comment:

hafizmd said...

subhanallah...akhirnya benci berpaling menjadi cinta...

ini hasil garapan saudari ke?

boleh tahan pnjg...tapi cukup menarik... :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...