cute followers

Tuesday, January 17, 2012

Resepi adunan pastri choux / Pastry choux

salam jum kali ni lia nak share resepi cream puff ataupun choux pastry :) saya suka makan ni! sebab tu saya nak try buat jugak sampai jadi :)

ADUNAN PASTRI CHOUX 
Sumber : Chef Noraini Sidek 



BAHAN-BAHAN: 

250ml air 
125gm tepung gandum 
secubit garam 
100gm mentega 
3 biji telur 
1/2 tsp gula castor 

CARA-CARA: 

1. Ayak tepung dan garam. Ketepikan. 
2. Masak air, mentega dan gula hingga mendidih. 
3. Kecilkan api, masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu sehingga adunan tidak melekat di periuk. 
4. Keluarkan adunan dari periuk panas dan masukkan ke dalam bekas lain. Biarkan sejuk kira-kira 15 minit. 
5. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga sebati dan rata. Adunan mesti kelihatan berkilat. Boleh juga menggunakan mixer eletrik. 
6. Isikan adunan ke dalam piping bag. Gunakan nozzle pilihan samada open star atau bulat biasa pun ok. 
7. Paipkan adunan ke dalam loyang yang telah digris nipis dan bakar pada suhu 200 darj cel selama 20min - 25min. 
8. Sejukkan pastri choux di atas dawai penderai. 

Pastri choux yang telah siap, kita belah di bahagian tengahnya tapi jgn sampai putus dan kita isikan filling. Terpulang kepada kita sama ada hendak isikan cream custard, whipping cream, coklat ataupun cream custard berperisa yang lain-lain. Sebagaimana biasa Rinn gemar menggunakan Cream Custard. 


CREAM CUSTARD 

BAHAN-BAHAN: 

1 tbs tepung gandum 
1 tbs tepung jagung 
3 tbs gula castor 
1 cup susu segar 
1 biji telur gred A 
1 tbs mentega 

CARA-CARA: 

1. Bancuh tepung gandum dan tepung jagung dengan beberapa sudu susu segar. Kacau sehingga tidak berbintil-bintil. 
2. Masukkan telur dan kacau sebati. Masukkan lebihan susu segar dan kacau sebati. 
3. Masak atas api kecil. Sentiasa kacau supaya tidak berbintil-bintil. 
4. Bila dah masak dan likat, angkat dari api dan masukkan mentega. Kacau sebati sehingga kelihatan berkilat. 
5. Isikan dalam piping bag yang bernozzle star atau bulat biasa, paipkan ke dalam pastri choux yang telah dibelah tadi. 


KESALAHAN DAN SEBAB-SEBAB PASTRI CHOUX TIDAK MENJADI DENGAN ELOK: 

1. Adunan terlalu cair kerana adunan tepung tidak disejukkan terlebih dahulu sebelum memasukkan telur. 
2. Pastri tidak naik sebab ketuhar sejuk, iaitu tidak dipanaskan terlebih dahulu. Mungkin juga masa membakar terlalu pendek. 
3. Pastri mengecut selepas dimasak. Kemungkinan pastri tidak cukup masak.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...